Vad är kundreskontra? Så här används det

Innan vi börjar prata om kundreskontra är det viktigt att reda ut vad det övergripande begreppet reskontra betyder. Det är vanligt förekommande att inte riktigt ha koll på vad en reskontra egentligen är för något. Detta beror delvis på att svaret på den frågan inte alltid är helt enkelt. Du hittar inte svaret på vad ett reskontra är i bokföringslagen men att ha koll på dina reskontran (vanligtvis kundreskontra och leverantörsreskontra) hjälper dig att på ett effektivt sätt hantera din löpande bokföring. 

Reskontran 

Reskontran finns för att underlätta vid din bokföring. Ett enklare sätt att beskriva reskontran är som en typ av sidoordnat bokföring som främst används för att kunna ge dig en mer detaljerad information om dina kunder, leverantörer och dina anställdas löner. Tänk på dina reskontran som en databas över all information som du kan tänkas behövas gällande fakturor, påminnelser av betalningar eller utbetalning av löner. Din reskontra använder du sedan som ett slags underlag till din slutgiltiga bokföring. 

Varför du ska ha koll på dina reskontran

Det är viktigt att hålla koll på dina reskontran för att ha kontroll över dina fakturor så att du snabbt kan se vilka som är obetalda och betalda. Du får också ett överskådligt register med uppgifter från dina kunder och leverantörer. Dina reskontran ger dig också viktig information till din likviditetsbudget då du får en bra översikt på de pengar som går in och ut ur ditt företag. 

Kundreskontra

Din kundreskontra redovisas som en tillgångspost i din balansräkning och ger dig en bra överblick över de kundfordringar du har. Det är alltså en slags sidoordnat bokföring av dina kundfakturor och de intäkter du förväntar att få in. Det innehåll som finns i kundreskontran vid ett givet avstämningstillfälle är det samma som de obetalda kundfakturor ni har utestående.

Dela gärna på socialamedier
Saldo Redovisning | Sociala Medier | LinkedInSaldo Redovisning | Sociala Medier | FacebookSaldo Redovisning | Sociala Medier | Twitter