Gåva till anställda: så blir gåvan till personalen skattefri

Det lackar mot jul, vilket bland många andra saker brukar betyda paket, gåvor och klappar för såväl nära och kära som för personalen. Samtidigt kan ju andan att ge bort en gåva falla på närhelst egentligen. Men vilka regler gäller egentligen när det kommer till gåvor till anställda? I denna guide ger vi dig som arbetsgivare en omfattande översikt över olika typer av gåvor, deras skattekonsekvenser och hur de hanteras i redovisningen. Vi täcker allt från julgåvor till sponsringspaket, för att hjälpa dig att navigera i dessa regler med lätthet och säkerhet.

December 15, 2023

Skatteregler för gåvor

När det gäller skatteregler för gåvor från arbetsgivare till anställda är huvudregeln att dessa gåvor är skattepliktiga. Det är dock viktigt för arbetsgivare att vara medvetna om de undantag som finns. Dessa undantag innebär att vissa typer av gåvor, som julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor, kan vara skattefria under specifika förutsättningar. Att ha koll på detta är viktigt för att säkerställa att både arbetsgivare och anställda följer de gällande skattelagarna och reglerna.

{{cta}}

Typer av gåvor

Julgåvor

Julgåvor till anställda som inte överstiger ett värde av 500 kronor inklusive moms betraktas som skattefria. Det är viktigt att notera att i detta belopp räknas inte arbetsgivarens kostnader för administration och transport av gåvorna in.

Jubileumsgåvor

Dessa gåvor ges till anställda när företaget firar större jubileum såsom 25, 50, 75 eller 100 år. För att dessa ska vara skattefria får deras värde inte överstiga 1 500 kronor inklusive moms. Det är viktigt att notera att en skattefri jubileumsgåva endast kan ges från och med företagets 25-årsjubileum och inte oftare än var 25:e år därefter.

Minnesgåvor

Gåvor som ges till varaktigt anställda vid särskilda tillfällen, såsom vid jämna födelsedagar från 50 år och uppåt, efter minst 20 års anställning, eller när anställningen upphör. Dessa gåvor är skattefria om deras värde inte överstiger 15 000 kronor inklusive moms och de inte ges mer än en gång, förutom vid anställningens upphörande. En anställd anses vara varaktigt anställd om den sammanlagda anställningstiden är minst sex år.

Presentkort

Presentkort som inte kan växlas mot pengar kan räknas som skattefria gåvor. Å andra sidan är gåvor i form av pengar eller liknande betalningsmedel, såsom checkar, postväxlar och presentkort som kan omvandlas till kontanter, alltid skattepliktiga.

Gåvor till välgörenhet

Behandlingen av gåvor till välgörenhet skiljer sig beroende på om de ges istället för lön eller som en julgåva. Denna distinktion är viktig för att undvika oväntade skatteeffekter.

Sponsringspaket

Vissa företag erbjuder sponsringspaket tillsammans med julgåvor, vilka kan inkludera allt från reklamskyltar till fribiljetter. Dessa paket måste utvärderas individuellt för att bestämma deras skattemässiga status.

Avdrag för kostnader och moms

När det gäller avdrag för kostnader och moms för gåvor till anställda gäller att arbetsgivare kan göra avdrag för kostnader för sådana gåvor, oavsett om de är skattepliktiga för mottagaren eller inte. Om gåvan är skattepliktig för den anställda, ska arbetsgivaren betala arbetsgivaravgifter på gåvans marknadsvärde och kan därmed göra avdrag för dessa avgifter. Arbetsgivaren har också rätt att dra av ingående moms på inköp av gåvor, så länge förmånen är skattefri för den anställda vid inkomstbeskattningen.

Övriga gåvor

Förutom julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor finns det även möjlighet att ge anställda gåvor av enklare slag som en del av personalvårdsförmåner. Dessa kan till exempel ges vid personliga tillfällen som födelsedagar eller bröllop. En typisk gåva i detta sammanhang kan vara något så enkelt som en bukett blommor. Det är dock viktigt att liknande gåvor erbjuds till alla anställda vid motsvarande tillfällen, till exempel på alla anställdas födelsedagar.

Slutsats

Att ge gåvor till anställda är inte bara ett sätt för dig som arbetsgivare att visa uppskattning, utan också ett område som kräver en del uppmärksamhet på skattelagstiftningen. Men genom att hålla koll på reglerna kommer ni som företag kunna belöna era anställda utan att för den sakens skull råka ut för oönskade skattekonsekvenser.

{{cta-2}}

Vanliga frågor 

Hur bokför jag julgåvor till anställda i företagets räkenskaper?

Julgåvor som är skattefria bokförs som en vanlig kostnad i företagets räkenskaper. Om gåvan är skattepliktig, måste du även bokföra arbetsgivaravgifter och eventuell skatt.

Är det skillnad på skatteregler för presentkort och kontanta bonusar?

Ja, presentkort som inte kan växlas till pengar kan vara skattefria, medan kontanta bonusar alltid är skattepliktiga.

Kan jag dra av moms för gåvor till anställda?

Ja, du har avdragsrätt för moms på inköp av gåvor så länge de är skattefria för mottagaren. Om gåvan är skattepliktig, kan du inte dra av momsen.

Svårt att hålla dig uppdaterad på de senaste reglerna? Med oss som partner behöver du inte ora dig.
Fokusera på din verksamhet, så sköter vi ekonomin
Get up to speed with "Unlocking Carbon"
Subscribe to our newsletter to get fresh insights and news on all things carbon markets.
Thank you!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Länk till Saldos Facebook
Söker du redovisningshjälp?

Vi kan redovisning. Hör av dig, så tar vi det därifrån.

Thank you!
Oops! Something went wrong while submitting the form.