Han med de oförskämt långa ögonfransarna | Saldo redovisning

September 30, 2019

Jag tycker riktigt illa om redovisning, eller nä det är fel, tyckte illa om är mer sant.

Redovisning idag är faktiskt spännande och skapar en massa härliga möten med bra människor. Jag lämnade redovisningen för sisådär 26 år sedan för att jag upplevde att det var extremt stelbent, tråkigt och osexigt. Restaurangbranschen kallade, ett antal kaféer, restauranger, barer, jäkligt kul och massa alkohol senare var denna epok slut. Tack och lov. Världens häftigaste bransch men oj vad den sliter på dig. Under tiden hade vi startat en liten byrå för att hjälpa just företag inom restaurangbranschen, det fanns många som behövde hjälp. Tillbaka till de där urtrista, okreativa pappershögarna. Samtidigt var det skönt att kliva ur röken från restauranglivet.

Då hände det som bara händer i sagor, in på vår då skraltiga, mörka, lilla redovisningsbyrå kliver han in, den där snygga, långa, unga 22-åringen med de där oförskämt långa ögonfransarna. Räddaren och frälsaren Matias Aphram. Praktik på Saldo med löfte om en möjlig anställning. Han accepterade och tog för sig och frågade - Varför jobbar ni så här? Vi hade inget bra svar, vi tyckte själva att det var ett rätt kasst sätt att arbeta på. Matias fortsatte - Varför gör vi inte så här? Han visade oss och vi sa ja, varför gör vi inte så. Detta var för ca 10 år sedan, och den där vackra killen började vår förändring mot digital bokföring.

Sprätta kuvert, vika ut kvitton, kopiera underlag, fakturor att sätta in i olika pärmar, flytta från en pärm till en annan. Fruktansvärt omständigt och hål i huvudet. Agda, 57, snabbaste personen i analog bokföring arbetar inte hos oss längre. Nu är det Michael, Alex, Elena, Evelina m.fl., som alla kommer in med ett helt annat sätt att tänka och en annan inställning. Pappersälskare göre sig icke besvär över vår tröskel. Kunderna älskade det digitala, vi älskade det. Våra kunder älskade honom, vi älskade honom. Vi kunde nu fortsätta vårt liv utan en massa onödigt dubbel- och trippeljobb. Vi kunde börja leva, kunderna blev gladare och allas vår lönsamhet mycket bättre. Slutet gott allting gott.

För oss ja, men varför är det inte så på alla byråer och varför har det inte hänt mer än det har gjort är frågan. Jag är extremt fundersam, samtidigt vet jag svaret. Förutom att rädda byråägare finns lite överallt så ligger felet även hos företagare som inte vågar förändra sitt sätt att arbeta och som inte kräver digital hantering. Om du är en av dem så är uppmaningen; du måste börja förändra, du måste börja ta några steg framåt. Kom igen, vi hjälper dig!

Jag sätter mig på min racercykel, på väg hem en tidig fredageftermiddag med en ny kund i mitt headset. Hon berättar om deras förändring. Helena, som hon heter, hämtar numera sina barn på skolan två gånger i veckan, detta skedde aldrig tidigare. Hon och hennes man umgås numera tillsammans flera kvällar i veckan. Hon sa bland annat; "När jag startade min verksamhet var ett mål att få större frihet, men det är först nu jag har fått det. Ett stort tack till dig".

Detta är en del av min lust och kraft till att göra det jag gör varje dag. Ju längre jag arbetar desto fler liknande berättelser får jag höra.

Jag kommer hem efter att ha kryssat igenom Stockholmstrafikens numera hetsiga cykeltrafik, dukar upp middagsmaten som för kvällen är köpt i kvarterets grymma indiska restaurang. Härlig doft och fantastisk smak.

Vår praktikant, vår frälsare, han med dom där långa ögonfransarna, Matias Aphram, är numera VD och delägare hos oss på Saldo, så kan det gå.

Följ med på vår resa, och låt dig inspireras.

Mattias Segerbrand

Kreativ ledare

Saldo Redovisning

Årets framtidsbyrå 2017

Get up to speed with "Unlocking Carbon"
Subscribe to our newsletter to get fresh insights and news on all things carbon markets.
Thank you!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Länk till Saldos Facebook
Söker du redovisningshjälp?

Vi kan redovisning. Hör av dig, så tar vi det därifrån.

Thank you!
Oops! Something went wrong while submitting the form.