Världen brinner och vi skall släcka den elden

3/15/2020
Skriven av: Mattias Segerbrand

Ni står inför den viktigaste uppgiften ni någonsin har haft i era liv,
och det är på liv och död

Godmorgon alla, Tiderna är ju lite spännande just nu och spänningen stiger från dag till dag, beroende vad som dyker upp i lådan.
Ni har hört det förut men ni kommer att höra det om och om igen. För det är precis just nu ni är som allra viktigast, och då menar jag alla ni som idag arbetar aktiv med era företag. Det är nu ni behövs som mest. Det är nu ni skall och måste agera som störst. Det finns inte en chans att inte agera i detta ögonblick, oavsett hemifrån eller på jobbet.
Men ni är inte ensamma, inte bara att hela landet har företagare som sliter som djur just nu för deras överlevnad och alla tankar som far runt i varje persons huvud, vi på Saldo finns vid er sida.

Saldo hjälper er att lindra smärtan under denna resa, för det handlar om att lindra och överleva. Men vi kämpar tillsammans med er. Har vi inte redan kontaktat er så räck upp handen, vi kommer till undsättning med våra lösningar och förslag.
Och du vi tar inte betalt för detta inledande samtal och förslag till lösningar.


Men hur skall vi alla klara det, ja den frågan är inte helt lätt att svara på och alla kommer inte att klara sig. Men det är den slitna klyschan att faktiskt fråga efter hjälp kan vara skillnaden mellan liv och död. Vi pratar konstant med våra kunder just nu och försöker vara med som stöd, hitta lösningar, ta fördel av de få saker som regeringen har lagt som stöd. Och det finns saker att göra, inga världsrevolutionerande saker, men väl saker som faktiskt gör skillnad. När en motsatt Tsunamivåg kommer och dränerar din försäljning är det svårt att ha motkraft till denna enorma våg, och i slutändan kanske det bara är konkurs kvar. Men låt oss ge några konkreta tips vad som kan göras.

Det finns en del saker som vi bör titta på när det gäller er verksamhet, många kan vi lösa direkt, vissa är åtgärder som vår regering har lagt fram

En lista på möjliga åtgärder för att minska er stress i dessa tider.
Vi är inga mirakelmänniskor, men vi är jäkligt bra på att lyssna, inspirera och komma med goda idéer och lösningar.

Förslag som kan lösas direkt av oss:

 • Se över resultaträkning om det är några onödiga kostnader som vi kan spara på. Den enskilt viktigaste punkten. Måste företaget ha dessa kostnader, vad kan krympas. Det finns alltid kostnader som egentligen inte behövs, ta bort dom.
 • Titta över personalstyrkan, kan/måste vi avskeda någon, omförhandla någons lön. Tråkiga saker att göra, men nöden har ingen lag i denna stund.
 • Hur ser din privatekonomi ut, kan du sänka din egen lön.
 • Kan vi förhandla om rabatter på inköp av varor, alternativt hitta andra leverantörer?
 • Hur mycket måste bolaget omsätta för att gå break even och hålla bolaget flytande?
 • Hur ser betalningsförmågan på era kundfordringar ut, kan vi förändra detta så att betalningar kommer in fortare.
 • Hittar vi några möjligheter att faktiskt sälja mer, nya marknader, nya produkter mm. I tider av kris har vi oftast de största kreativa lösningarna. Lyft fram och verkställ dessa.
 • Hyra – prata med hyresvärden angående reducerat pris/dispens med betalning. Såsom nedan ifall det är en utsatt bransch finns det en möjlighet att få ersättning av staten.
 • Lån – Prata med långivare/leasingbolag om de kan vänta med amorteringen under dessa tider. Leasingbolag kan ta bort amorteringen tillfälligt. Prata med bank gällande checkkredit eller lån.
 • Ändra F-skatt, sätt ner den till noll för 2020. Se över 2019 och begära om förtidsbetalning ifall det är mycket pengar att få tillbaka.
 • Krispaketet, Saldo tar fram en likviditetsrapport och en nollbudget för våra kunder. Vad behöver vi omsätta idag och hur länge kommer mina pengar att räcka.
 • Kontrollbalansräkning måste tas fram ifall halva aktiekapitalet är förbrukat, viktigt att följa upp detta löpande. Vi vill inte landa i ett personligt betalningsansvar för bolagets skulder ifall konkurs. VIKTIGT!!
 • Ta fram en actionplan, det blir mycket tydligare då, och otroligt viktigt att följa upp denna actionplan löpande, vad har hänt och vad har inte hänt.
 • Vad blir effekten av varje åtgärd som landar i din actionplan.
 • Prata med din redovisningskonsult, det lönar sig. :)
 • Det finns sjutton tusen fler åtgärder, ni får gärna dela med er av detta då det är viktigt att vi samarbetar för en större överlevnad av Sveriges företagare.Förslag från regeringen:

 • Sänkning av arbetsgivaravgiften till 10,21% för mars-juni. Detta gäller företag för de första 30 st i företaget och en lön upp till 25.000 kr per månad. Då ger det en lättnad per lön och månad upp till max 5.300 kr
 • Korttidspermittering, detta tillsammans med en sänkning av arbetsgivaravgiften. Detta gäller ju också företagsledaren.
 • Hyresnedsättning Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher så som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter. Det är ett stöd på 5 miljarder kronor som ska gå till hyressänkningar, där staten betalar hälften av en hyressänkning upp till 50 procent av den fasta hyran. Men då gäller det ju att fastighetsägaren är villig att sänka din hyra
 • Företagsakut – utlåning av kapital där staten tar 70% av risken och banken resten. Första året utfaller ingen ränta. Ett sista steg då större skuldbörda är en katastrof när inte verksamheten går med plus. Men ändå viktigt att fundera över.
 • Likviditetsförsäkring hos skatteverket – anstånd med skatt, arbetsgivaravgifter och moms, även vid årsmoms för 2019. En likviditetslättnad såsom Företagsakuten, men går inte företaget bra hjälper ingen högre skuldbörda. Viktigt också att då detta är skatter och vi inte har gjort läxan på när förfallodatum för skatterna är och ingen kontrollbalansräkning har gjorts så kan denna skuld bli personlig för styrelsen. Ett liten varning bara. Förslag om att inte personligt ansvar skall utfalla på dessa skatter finns, vilket gör det lättare såklart.
 • Ytterligare en likviditetsförsäkring som är riktigt bra. Detta gäller enskilda firmor, handels och kommanditbolag. Hela vinsten för 2019 kan sättas av i en periodiseringsfond(dvs ingen skatt att betala för 2019), denna kan sedan användas mot ev förlust under 2020. Detta för att minska skadan av den ev förlust detta virus skapar. Kanske inte så ofta en enskild firma går med jättemycket förlust då dessa bolag oftast bara har en eller två personer som arbetar i bolaget och får lön efter den vinst den enskilda firman gör. Dock som alltid så finns ett tak för denna periodiseringsfond - nämligen 1 miljon kronor. Blir det en stor återbäring i skatten för 2019, borde vi göra en preldekl för 2019 och begära tillbaka dessa pengar nu istället för att vänta till december.
 • Slopad karensavdrag
 • Staten tar över sjuklöneansvar i två månader.
 • Företagare som blir utan arbete kommer under 2020 att kunna lägga sitt företag vilande vilket möjliggör a-kassa men även att det blir lättare att komma igång igen efter krisen..Viktigt är att vi alla pratar med varandra, delar med oss och hjälper i den mån vi alla kan hjälpa. Ju fler bolag vi alla kan hjälpa desto bättre kommer vårt land och vi alla att må när denna stund har lagt sig. Dessutom rustar vi så kommer vi att klara nästa tillfälle bättre. För ett virus kommer tillbaka, det vet vi.

Tillsammans

Mattias Segerbrand

Kreativ Ledare
Saldo Redovisning
0708-30 34 20
mattias@saldoredo.se

Läs om redovisning