Löneväxling 2024: Då tjänar du på att löneväxla

Löneväxling är en smart strategi för att öka sitt pensionssparande. Genom att omvandla en del av bruttolönen till pensionssparande eller andra förmåner, erbjuder löneväxling både anställda och arbetsgivare unika skattemässiga fördelar. Här ger vi er en översikt av vad löneväxling innebär, hur det fungerar och när man tjänar på att löneväxla.

May 7, 2024

Vad är löneväxling?

Löneväxling är en överenskommelse mellan anställd och arbetsgivare att byta en del av bruttolönen mot exempelvis pension, bilförmån, eller andra förmåner. Löneväxling är särskilt fördelaktigt när det gäller pensionssparande eftersom arbetsgivaren betalar en lägre särskild löneskatt på dessa avsättningar jämfört med vanliga arbetsgivaravgifter. Med andra ord så löneväxlar man vanligtvis för att erhålla ett större sparande, då du genom löneväxling kan få ut mer pengar i sparande jämfört med lön tack vare den lägre kostnaden för pensionssparande.

Vem kan löneväxla?

Alla som tar ut eller får lön kan i teorin löneväxla, vilket betyder att såväl företagare som anställda har möjlighet att löneväxla. Det är däremot upp till den enskilde arbetsgivaren att bestämma om löneväxling ska tillåtas eller inte. Likaså är det arbetsgivaren, och i förlängningen företagets funktion för lönehantering, som ansvarar för upplägget och administrationen över löneväxlingen.

{{cta}}

Hur fungerar löneväxling?

När du löneväxlar avstår du helt enkelt från en del av din bruttolön, alltså din lön innan skatten har dragits, och byter den mot en annan förmån. Vanligast är att byta lönen mot pensionen, vilket betyder att arbetsgivaren sätter av summa du avstår till din pension istället. Detta leder till framförallt två fördelar:

1. Lägre skatt

När du byter delar av din bruttolön mot pension behöver du inte betala någon inkomstskatt på beloppet du vill spara. Inkomstskatten betalar du istället på dina framtida pensionsutdelningar, men i många fall blir den skatten lägre än vad du idag betalar i skatt på din lön.

2. Högre sparande

Arbetsgivarkostnaderna för pensionssparande är lägre än arbetsgivarkostnaderna för lön. I konkreta termer är de cirka 6 procent billigare. Genom att byta en del av din lön mot extra pensionssparande betyder det alltså att du kan skjuta till cirka 6 procent mer än det belopp du avstår från.

Då tjänar du på att löneväxla 2024

För att tjäna på löneväxling behöver du tjäna mer än 8,07 inkomstbasbelopp (ibb) efter att beloppet för löneväxlingen är avdraget. Utslaget på en månadslön uppgår 8,07 inkomstbasbelopp år 2024 till 51 245 kronor i månaden.

Skulle du tjäna lägre än 8,07 inkomstbasbelopp per år efter din löneväxling, alltså mindre än 51 245 kr/månaden (2024), skulle det innebära att du tjänar in mindre allmän pension än tidigare, vilket betyder att du skulle förlora pengar. I vissa fall, beroende på hur mycket lägre lönen blir, skulle det även kunna påverka din sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner som a-kassa negativt. Det är därför viktigt att se till att du inte hamnar under brytpunkten för att maximera din allmänna pension när du överväger att löneväxla.

Vi hjälper er att löneväxla på rätt sätt

När löneväxling används på rätt sätt erbjuder det en rad fördelar för både dig som företagare och dina anställda. Om du har frågor kring löneväxling, så tveka inte att vända dig till oss på Saldo. Våra erfarna löneexperter kan guida er genom varje steg på vägen, och säkerställa att er lönehantering sköts på det mest effektiva sättet utifrån just era förutsättningar och önskemål.

{{cta-2}}

Vi hjälper med all typ av lönehantering & administration
Get up to speed with "Unlocking Carbon"
Subscribe to our newsletter to get fresh insights and news on all things carbon markets.
Thank you!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Länk till Saldos Facebook
Söker du redovisningshjälp?

Vi kan redovisning. Hör av dig, så tar vi det därifrån.

Thank you!
Oops! Something went wrong while submitting the form.