Jag skall bli 120 år, Sveriges äldsta person | Saldo redovisning

6/26/2021
Skriven av: 
Mattias Segerbrand

Hur gammal kan man bli? Sveriges äldsta person blev 113 år, Astrid Zachrison, dog 2008. Den idag äldsta levande svenska personen, Flarid Lagerlund, är 111 år och nästan 5 månader. Dom äldsta männen har levt i ett förhållande men de äldsta kvinnorna verkar ha levt som singlar. Jag vet inte vad det beror på, men en intressant iakttagelse.

I hela mitt liv har jag ställt in mig på att jag inte blir en dag över 60 år, det kan ju fortfarande hända, fem år kvar. Min livstanke har alltid bottnat i hur det tidigare har sett ut i min familj. I rakt nedstigande led fyra generationer tillbaka så har männen klivit av det fysiska livet mellan 40–60 års ålder. Det innebär att det står mellan mig och min bror. Min bror har passerat 60, då är det bara jag kvar. Hmm… men jag är ju inte klar ännu.

Det finns dessutom ingen röd tråd varför mina förfäder har dött tidigt. Ibland har det varit hjärtat, en söp ihjäl sig, han var krögare. Krögare har jag ju varit i mitt tidigare liv och ja även en del nu också 😊, men alkoholen tog mig inte och kommer aldrig att ta mig, även om jag älskar vinet. Min pappa som vid 50 års ålder rycktes bort alldeles för tidigt då jag bara var 15 år, pga cancer. Grymma, grymma sjukdom. Fuck cancer.

Under alla år har jag intalat mig själv att det blir min bror eller jag som viker in hovarna innan 60 och nu har han passerat denna gräns. Men va f… så kan det ju inte sluta, NEJ, då tänker jag vända på hela min så invanda tankebana, jag skall bli 120 år. Men vad innebär det, ingen aning, hur skall jag lösa det, ingen aning, men jag ska.

Nu gäller det att från mitt egna liv, min egna kropp, min egna hjärna förstå vad detta kan innebära. Hur skall jag lösa det? Jag skall försöka, som jag alltid har gjort i mitt liv hittills, att lyssna på mina egna begär, lustar, önskningar och driv. Vad tror jag själv jag borde göra för att bli 120 år?

Några saker landade ganska snabbt, som:

-       Röra på sig, motionera både flås och styrka. Men inte för hårt, då slits kroppen. Jag skall inte köra en massa långlopp, inte slå några rekord. Jag skall röra på mig så att hjärtat och musklerna får arbeta. Det stavas lagom och det är bara du som hittar ditt eget lagom.

-       Äta. ”Äta bör man annars dör man” Det stod på vår kylskåpsdörr när jag var ung och det är ju sant. Mat är viktigt, och jag tänker färgglad mat, mycket grönt, vegetariskt som bas. Såklart skall jag äta kött men mycket mindre portioner, det gäller all mat. Man behöver inte så mycket mat som man tror,  jag är ingen skogshuggare, jordbrukare eller viking. Vi är inte skapta att äta så mycket, men det tar tid för kroppen att vänja sig vid mindre mängd och större intag av grönsaker om man alltid har ätit mycket och ofta kanske med stor bas på kött. 

-      Man måste ha något vettigt att göra, något som man är intresserad av, något som flyttar en framåt varenda dag. Vissa kanske vill fortsätta arbeta, då gör man det, eller ta fram sin absolut största hobby, men gör det då. Framförallt, jag ska inte sätta mig ner och vänta på något, jag ska se till att jag är aktiv. Inget kommer att komma per automatik, det måste finnas en vilja.

-       Var positiv, kanske inte det lättaste, fråga mig, 😊 men en enormt viktig del i att bli gammal enligt mig. Säg JA, inte NEJ. Vänd en kass tanke till en bra tanke. Är det kallt i vattnet säg inte usch och fy, säg fyfasen vad kallt, detta måste jag prova. Alla kan inte älska alla, men alla har alltid något intressant i sig, jag ska hitta det i varje person. Hitta det positiva i varje människa, tanke, händelse.

-       Och kanske det viktigaste, jag ska umgås med människor fysiskt. Umgänge är en av människans viktigaste starkaste livsnerver. Visst är det superskönt att kunna stänga dörren och fly undan alla människor ibland och det måste man absolut få göra, men att umgås med människor, älska med människor, samtala med människor ger en så ofantligt stor energi och den kommer fungera som en katapult långt i ålderdomen. Det kommer berika livet, häftigt.

Det var min egen vetenskapliga lista, och jag är fullständigt övertygad att den inte stämmer, i alla fall inte på dig. Du måste själv fatta vad det är som gör dig stark, energifull och lycklig, det är ditt eget löfte till dig själv, kom ihåg det. Inga jäkla ”finn dig själv” böcker i världen kan göra dig lycklig, bara ditt eget huvud, hjärta och lust. Lita på dina egna känslor och tankar, det är det i särklass viktigaste verktyget du har i ditt liv.

Kommer detta att lyckas nu då, det är ju bara några år kvar tills jag är 60 år. Klarar jag det? Jag har ingen aning, men jag märker redan saker som händer då jag har börjat skifta mina tankar till att bli 120 år. Redan efter en kort period lyftes horisonten förbi dessa 60 år och spänning mot ålderdomen började. Jag har alltid tyckt väldigt illa om att bli gammal, hur kroppen sakta bit för bit trasas sönder, minnet krackelerar och bara att gå upp på morgonen med något stelare kropp blir mer och mer en verklighet. Men tanken på ett längre liv har gjort allt detta lättare. Kan det vara så lätt att lura kroppen genom att ändra sitt tankesätt? Ja kanske, för mig känns det bättre. Är det trixet att alltid ha något positivt att se fram emot som är grejen. Ja, inte vet jag, men så som jag känner just nu och så som min världsbild har blivit mer positiv så tänker jag banne mig fortsätta så.  

Men glöm aldrig att vara dig själv, för det är det viktigaste du har, bete dig aldrig, försök aldrig tro att du skall vara någon annan. Du är den viktigaste pusselbiten som finns i ditt liv, stärk och förgyll den, då jävlar. 

Och nu har jag inte ens levt halva mitt liv. 55 år, 65 år kvar. Ojojojoj 😊

Läs om redovisning
Kontakta din redovisningsbyrå idag
Kontakta oss
Kontakta din redovisningsbyrå idag
Kontakta oss
Guide: redovisning av försäljningsrapporter & kassarapporter

Guide: redovisning av försäljningsrapporter & kassarapporter

9/29/2023
Länk till artikeln
Vad är dagskassa & Z-rapport, och hur bokförs det? 

Vad är dagskassa & Z-rapport, och hur bokförs det? 

9/29/2023
Länk till artikeln
Skatteplanering för restauranger: Maximera er lönsamhet

Skatteplanering för restauranger: Maximera er lönsamhet

9/28/2023
Länk till artikeln
Avskrivning & utrangering: En guide för restaurangägare

Avskrivning & utrangering: En guide för restaurangägare

9/15/2023
Länk till artikeln