Vilka frågor du ska ställa dig själv inför valet av bokföringsprogram | Saldo redovisning

May 13, 2022

Att välja bokföringsprogram är inte alltid det enklaste. Det kan kännas både förvirrande och svårt. Tro oss, vi vet, det kan kännas som rena djungeln där ute, med lika många bokföringsprogram som användare, där alla utlovar guld och gröna skogar. Så var börjar man? Nedan listar vi vilka frågor du ska ställa dig själv inför valet av bokföringsprogram, så att du hittar rätt affärssystem för just dig och din verksamhet.

 

Stödjer programmet integration? Kan det integreras med andra system?

 

En bra ände att börja i är att undersöka ifall bokföringsprogrammet kan kopplas ihop med andra system. Du använder säkert redan flera olika system i din verksamhet och du är säkert inte jättesugenpå att byta ut dessa system bara för att du byter bokföringsprogram. Därför är det viktigt att säkerställa att ditt bokföringsprogram stödjer integrationer, så att du kan effektivisera ditt arbete ytterligare. Skulle bokföringsprogrammet inte vara kompatibelt med andra system kan det bli mycket dubbelarbete, och det tjänar ingen på, särskilt inte du och och din verksamhet.

 

 Är bokföringsprogrammet molnbaserat?

 

Fördelarna med molnbaserade bokföringsprogram är många. Det betyder att din bokföring alltid är tillgänglig, så länge du har tillgång till internetuppkoppling och en mobil enhet. Med hjälp av molnet säkerhetskopieras alltid din bokföring, och du behöver aldrig oroa dig för att den ska gå förlorad. Dessutom uppdateras ditt system automatiskt och regelbundet med de senaste uppdateringarna, så att ditt bokföringssystem alltid ligger i framkant. Samtidigt möjliggör molnbaserade bokföringsprogram digitala samarbeten, då programmet kan delas mellan kollegor, team och externa redovisningskonsulter.


Finns det tillgång till support?

Hur bra och lättnavigerat ditt bokföringsprogram än må vara så kommer du någon gång stöta på problem, och då är det bra med tillgång till support som kan hjälpa dig. Du förlitar dig på externa verktyg och system för att driva din verksamhet, då vill du också vara säker på att det alltid fungerar, utan krångel. Med ett bokföringsprogram som erbjuder en bra och tillgänglig support får du en större trygghet i att allt kommer fungera som det ska, och besparar dig onödigt huvudbry.

 

Är det möjligt att samarbeta med en byrå?

I takt med att din verksamhet växer kan redovisningsarbetet bli allt mer omfattande. Eller kanske är bokföring och redovisning inget för dig, och du fokuserar hellre tiden på din verksamhet? I vilket fall, kan det vara klokt att välja ett bokföringsprogram som gör det enkelt för dig att samarbeta med en extern redovisningsbyrå, om andan faller på. Med de flesta moderna bokföringsprogram kan du enkelt samverka med din byrå och själv välja vilka delar av administrationen som du ska ta hand om, och vilka delar som byrån ska ta hand om. Däremot är vissa bokföringsprogram, som till exempel Fortnox, mer välkända än andra program bland redovisningsbyråerna och det kan därför vara smart att välja ett väletablerat bokföringsprogram redan från början.

Läs mer om bokföringsprogrammet vi ofta använder

 

Är ditt bokföringsprogram skalbart?

Ett vanligt misstag är att endast titta till vilka behov man har idag, och glömma bort att blicka framåt. Ditt bokföringsprogram, som du investerar både tid och pengar i, ska hjälpa dig och din verksamhet att växa, inte stå i vägen för din tillväxt. Därför är det klokt att fundera över era framtidsplaner och ta reda på hur väl bokföringsprogrammet kan möta morgondagens behov. Många bokföringsprogram erbjuder flera funktioner och tillägg, som kanske inte är aktuella idag, men som i framtiden, när din verksamhet utvecklas och blir större, rent utav är nödvändiga för fortsatt tillväxt. Försök ta reda på vilka tilläggsfunktioner leverantören erbjuder, till vilket pris och hur lätt det är uppgradera systemet. Med webbaserade system är allt som oftast den processen både smidig och enkel.

Hur enkelt är det att komma igång?

Sist men inte minst bör du titta på saker som hur lätt det är att komma igång. En viktig fråga att ta hänsyn till är ifall du kan importera din gamla bokföring till det nya bokföringsprogrammet? Du bör också ta hänsyn till användarvänlighet och gränssnitt. De bästa bokföringsprogrammen är de som är intuitiva, som du och dina medarbetare kan börja använda utan att spendera allt för lång tid att utbilda er i innan ni blir bekväma. Vissa bokföringsprogram erbjuder gratis provperioder, vilket kan vara ett bra sätt att få testa att känna och klämma på verktyget, och bilda er en uppfattning om användarvänligheten och hur väl programmet passar just er verksamhet.

Get up to speed with "Unlocking Carbon"
Subscribe to our newsletter to get fresh insights and news on all things carbon markets.
Thank you!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Länk till Saldos Facebook
Kontakta oss för marknadsledande tips

Hör av dig så återkommer vi snart.

Thank you!
Oops! Something went wrong while submitting the form.